Seara de balet

Astazi ne-am petrecut seara la balet.
Opera Nationala Romana Cluj-Napoca a prezentat un spectacol coupe „Les Sylphides” de Chopin si „Paquita” de L.Minkus.A fost foarte frumos, il recomand nu doar pentru ca imi place Chopin ci si pentru ca balerinele au fost superbe.Am sa va spun cate ceva despre balete si poate reusesc sa va conving sa il vedeti la urmatoare reprezentatie.

Les Sylphides(Chopiniana)

Gandit ca un balet scurt nonnarativ,in genul baletului alb(ballet blanc), al carui prototip va deveni,spectacolul cuprinde o serie de piese pentru pian de Chopin, care se desfasoara avand ca subiect unic o atmosfera poetico-romantica.Ideea coregrafica il reprezinta pe poet sau tanarul barbat dansand cu silfidele, in padure, iar ansamblul de balet este in scena oferind in momentele cand nu danseaza, grupuri decoarative.
Coregrafia initiala a fost creata de Mihael Fokin, cu muzica de Frederic Chopin supranumit „poet al pianului”, in orchestratia lui Glazunov.Premiera a avut loc la Teatrul Mariinski din Petersburg, la 8 martie 1908 iar premiera mondiala a avut loc la Paris la Theatre du Chatelet, in data de 2 iunie 1909, intre cele 2 premiere piesa a suferit cateva modificari chiar in mainiile coregrafului Fokin.Versiune definitiva a baletului pastreaza doar doua numere din acel prim spectacol Chopiniana si este compus din urmatoarele piese: Poloneza in la major; Nocturne in la bemol major ,op.32,nr.2; Vals in sol bemol major, op.70, nr.1; Mazurca in do major, op.33, nr.3; Mazurca in re major; Preludiu in la major, nr.7; Vals in do diez major, op.64, nr.2; Vals in mi bemol major, op.18.

Paquita

Este un balet coregrafic in 2 acte si 3 scenete, care prezinta o frumoasa poveste de dragoste, o poveste despre sacrificiu si rascumparare.Alaturi de Chopiniana se prezinta doar o portiune din baletul Paquita,Grand Pas Classique prezentat sub genericul L.Minkus-Paquita.In anul 1881 la solicitarea lui M.Petipa, L.Minkus compune noi numere muzicale (montat fiind prima data in anul 1846 pe muzica scrisa de E.Deldevez si coregrafia lui J.Mazilier): pentru actul intai un Pas de Trois iar pentru actul al doile Poloneza si Mazurca copiilor si un elaborat Grand Pas Classique.

Spectacolul este realizat de Roland Podar, devenit sef al compartimentului de balet de la inceputul stagiunii in curs, din distributie facand parte Mayura Misawa, balerina debutanta in rolul principal al baletului Les Sylphides, Lucian Bacoiu, Doina Florea Baldeanu debutand in baletul Paquita, Ioana Baldean,Anamaria Boanca,Dalia Boar. Scenografia este semnată de Andrei Şchiopu.
by Iza
P.S. pentru a nu-i submina total masculinitatea lui Vlad am sa spun ca mi-a propus sa stam in primul rand, voia sa afle ce poarta balerinele pe sub tutu,dar am refuzat, oricum a gasit repede o solutie…imi va cumpara mie un tutu

Published in: on decembrie 14, 2009 at 8:39 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://vladlacisco.wordpress.com/2009/12/14/seara-de-balet/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: