CEDO:Nevoia de restructurare a justitiei

Romania, pe primul loc la neincrederea in justitie

Tara noastra se afla pe primul loc la numarul de plangeri pe cap de locuitor din cauza neincrederii romanilor in justitia interna, precum si a slabei pregatiri a magistratilor. Plangerile au vizat deciziile judecatorilor, considerate ca fiind incorecte. Astfel, dupa epuizarea tuturor cailor de atac din tara, romanii s-au indreptat catre CEDO. Un roman din 2600 s-a plans la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, potrivit raportului pe 2007 al Curtii Europene.Aceasta demonstreaza ca tara noastra, in cei 12 ani de cand a ratificat acordul cu instanta de la Strasbourg, a platit in medie cate 3 milioane de euro pe an, pentru incalcarea grava a drepturilor omului sau a altor drepturi . De fapt, platim „greselile” magistratilor.

O decizie recenta care atentioneaza Romania s-a luat in urma cu 2 zile.Aceasta decizie face parte din nenumaratele decizii care atentioneaza taraasupra modificarii legislatiei,nerelizandu-se aceasta modificare, Romania risca sa fie exclusa din sistem.

Patru timisoreni au avut castig de cauza la CEDO, care a condamnat Romania pentru tergiversarea procedurilor judiciare in solutionarea dosarului privind Revolutia de la Timisoara, in care au fost trimisi in judecata fostii generali Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac. Horia Teodor Sandru, Stefan Raducan, Silvia Benea si Daniela Grama, care au participat la evenimentele din decembrie 1989 din Timisoara sau au avut rude care au participat, au reclamat pe 22 iulie 2003 incalcari ale drepturilor lor prevazute de Conventia Europeana a Drepturilor Europene, printre care si pe cel de a avea un proces echitabil intr-un termen rezonabil. CEDO consemneaza in decizia pe care a luat-o acum doua zile faptul ca pe 12 ianuarie 1990 procurorii militari au inceput o ancheta privind evenimentele din decembrie ‘89, iar in 1997, pe atunci generalii (r) Stanculescu si Chitac au fost deferiti justitiei.

Raspunsuriile magistratiilor sunt nemultumitoare acestia declara ca romanii sunt defapt niste procesomani,neexistand vreun sentiment de culpa.Seful Comisiei Juridice din Senat, Toni Grebla (PSD), recunoaste ca Parlamentul nu se grabeste sa transpuna in legislatia nationala sentintele CEDO: „In loc sa stam sa modificam legile intr-o maniera europeana, moderna, ne tinem de alte chestii. Ne certam intre noi, ne mai atata altii…”

Published in: on decembrie 11, 2009 at 4:39 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://vladlacisco.wordpress.com/2009/12/11/cedonevoia-de-restructurare-a-justiritei/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: