Conferinta de la Copenhaga

Oamenii de stiinta afirma ca temperatura globala a crescut cu 0,8 grade Celsius si ca aceasta devine periculoasa daca atinge limita de 2 grade Celsius.
In aceste conditii UE si-a propus un proiect foarte ambitios, oprirea tendintei crescatoare a emisiilor inregistrate la nivel mondial pana in 2020 si inversarea pana in 2050,cand valoriile ar trebui sa se injumatateasca fata de cele emise in 1990.
Primul pas a fost „Protocolul de la Kyoto”.Acest protocol a fost negociat in decembrie 1997 de catre 160 de tari.De-a lungul aniilor tot mai multe tari au ratificat „protocolul de la Kyoto”,cel mai important moment a fost octombrie 2004 cand Rusia s-a alaturat proiectului(cunoscut fiind faptul ca Rusia e responsabila pentru 17,4% din emisiile de gaze de sera).S-a indeplinit astfel cvorumul necesar pentru intrarea in vigoare a protocolul.

In perioada 7-18 decembrie 2009 se desfasoara UN Climate Change Conference( COP 15).

Presedintel COP 15 Connie Hedegard si seful Secretariatului UNFCCC Yvo de Boer au tinut o conferinta de presa comuna in ziua deschiderii conferintei.
Yvo de Boer a punctat elementele necesare pentru ajungerea la cifre si masuri concrete privind reducerile de emisii si fondurile alocate acestui scop, la Copenhaga.
Mai precis, tarile dezvoltate trebuie sa stabileasca tinte ferme pentru reducerea semnificativa a emisiilor pana in 2020, in timp ce tarile in curs de dezvoltare trebuie sa prezinte masuri pentru stoparea cresterii emisiilor, un scenariu in care activitatile lor economice nu sufera nicio schimbare. In plus, a adaugat el, tarile bogate vor trebui sa asigure asistenta financiara pe termen lung celor mai sarace, infiintand, totodata, un fond de 10 miliarde de euro prin care acestea sa fie ajutate sa se adapteze la consecintele iminente ale schimbarilor climatice.
Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Baroso va fi prezent din data de 17 decembrie alaturi de Comisarul de Mediu Stavras Dimas prezent din data de 12 decembrie vor participa la conferinta,impreuna cu alti 90 alti presedinti.

Romania sustine proiectul UE inca din anul 2004 cand s-a alaturat alaturi de Bulgaria si Republica Moldova.In acest an delegaţia României la negocierile conferinţei de la Copenhaga va fi condusă de ministrul Mediului şi va include reprezentanţi de la Ministerul Mediului, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Departamentul pentru Afaceri Europene, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii şi Ministerul Afacerilor Externe.

Drumul nu se opreste la Copenhaga!Un castig impotrant ar reprezenta alaturarea SUA, tara responsabila pentru 40% din totalul emisiilor gazelor de sera.

Anunțuri
Published in: on Decembrie 8, 2009 at 12:08 pm  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://vladlacisco.wordpress.com/2009/12/08/conferinta-de-la-copenhaga/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

  1. Dar China, care va deveni in curand cel mai important poluator planetar, unde se incadreaza?

    • În anii ’90, emisiile de gaze din China reprezentau 50% din nivelurile emisiilor înregistrate în SUA (care este cel mai mare producător). În prezent, China se situează pe locul doi după SUA şi se aşteaptă să treacă pe locul întâi. Aflată în plin boom economic şi numărând 1,3 miliarde de locuitori, China este cele mai mare consumator de cărbune, iar consumul de petrol s-a dublat în ultimii 20 de ani. Cu toate acestea, ca ţară în curs de dezvoltare, China nu este obligată să reducă emisiile în conformitate cu Protocolul de la Kyoto.

      O problemă importantă rămâne faptul că, în prezent, China consideră că structura Protocolului de la Kyoto trebuie păstrată şi că ţările în curs de dezvoltare, inclusiv cele cu economii emergente, nu ar trebui să fie supuse unor limite cantitative.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: